
Τα τρία κράτη της ζώνης του ευρώ που λαμβάνουν τη δανειακή βοήθεια της τρόικας, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, υποβάλλονται ταυτόχρονα σε δραστικές θεραπείες λιτότητας, όπως απαίτησαν οι πιστωτές, στους οποίους περιλαμβάνεται το ΔΝΤ, και σε αυτά η κοινωνική αμφισβήτηση αυξάνεται, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Υπέρμαχος μιας πιο ευέλικτης θέσης στους κόλπους του ΔΝΤ, ο Μπλανσάρ αναγνωρίζει ότι έχουν υποτιμηθεί οι επιπτώσεις της λιτότητας στην ανάπτυξη, ιδίως στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε ύφεση για πέμπτη διαδοχική χρονιά φέτος.
Την ώρα που έχει φουντώσει για τα καλά ο δημόσιος διάλογος στις ΗΠΑ για το πώς θα αποτραπεί η πτώση στο «δημοσιονομικό βάραθρο», η θεραπεία λιτότητας που διαγράφεται στον ορίζοντα αν δεν υπάρξει πολιτική συμφωνία για την αποφυγή, ο Μπλανσάρ επισήμανε ότι γενικά είναι πολιτικά ευκολότερο να αυξάνεις τους φόρους, παρά να περικόπτεις τις δαπάνες.
«Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζεις ποια ακριβώς είναι η σωστή ισορροπία μείωσης των δαπανών και αύξησης των φόρων», σημείωσε.