ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Είχα την ευκαιρία να μεταφέρω στον κ. Καραμανλή την ανησυχία, όχι μόνο τη δική μου, αλλά την ανησυχία και την ανασφάλεια της ελληνικής κοινωνίας, των πολιτών της χώρας μας. Ανασφάλεια, που εντείνεται από την απειλή της ανεργίας, από τη μείωση του τζίρου και την ασφυξία που αισθάνεται ο μικρός και μεσαίος επιχειρηματίας, από το αίσθημα ανομίας που περνά ο τρόπος της διακυβέρνησης της χώρας, από την απαξίωση του εισοδήματος της ελληνικής οικογένειας, την απαξίωση δημόσιων αγαθών, όπως της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας, την απουσία της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα.
Γι' αυτό και τόνισα ότι χρειάζεται ένα ριζικά διαφορετικό σχέδιο. Μια νέα κατεύθυνση. Κατέθεσα και πάλι τις δικές μας προτάσεις, προτάσεις, ακριβώς για μια νέα κατεύθυνση. Μια νέα κατεύθυνση, που εγγυάται άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος της ελληνικής οικογένειας, μέτρα για την αγορά, μέτρα για την αναβάθμιση του κοινωνικού συστήματος, διότι τώρα, σε αυτή την κρίση, χρειάζεται να στηρίξουμε την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, βασικά αγαθά για την ελληνική οικογένεια. Ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, που παρουσιάζουμε και σήμερα, ένα νέο κεφάλαιο των δικών μας δεσμεύσεων για την Πράσινη Ανάπτυξη. Όπως βεβαίως, και την ανάγκη μιας ισχυρής διαπραγμάτευσης με σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πάνω σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, πάνω σε ένα τέτοιο σχέδιο, θα μπορούσαν να συστρατευτούν -και πιστεύω θα συστρατευτούν αύριο, εάν ο Ελληνικός λαός μας δώσει την εντολή- όλοι οι Έλληνες.
Δυστυχώς, η αίσθηση που έχω είναι ότι, συγκεκριμένο σχέδιο, δεν έχει αυτή η κυβέρνηση. Συγκροτημένη πορεία για τη χώρα, δεν άκουσα. Ουσιαστική πρόταση για αξιόπιστη διαπραγμάτευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είδα. Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση αυτή έχει σχέδιο μόνο μιας χρήσης, και αυτής προεκλογικής, ενώ χρειάζεται μια διαφορετική κατεύθυνση. Έχω αποδείξει, όχι μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά στην πολιτική μου ζωή, ότι είμαι άνθρωπος, και της συνεννόησης, και της διαμόρφωσης ευρύτερων συναινέσεων. Όμως, η κυβέρνηση, πέντε χρόνια απέρριπτε όλες τις δικές μας προτάσεις. Σήμερα, αισθάνομαι ότι απλώς ζητά μια λευκή επιταγή, για να συνεχίσει ατελέσφορες, αναξιόπιστες και αδιέξοδες πολιτικές, ενώ χρειάζεται πραγματικά μια νέα κατεύθυνση η χώρα. Και αυτό σημαίνει και μια νέα κυβέρνηση.
ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
κας ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Θα δώσω, σε λίγο, συνέντευξη Τύπου, όπου εκεί θα πούμε αναλυτικά τις θέσεις μας. Άφησα στον Πρωθυπουργό ένα σύντομο κείμενο, με τα αιτήματα που εμείς προβάλλουμε, από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζομένων.
Θα σας πω καθαρά, ήταν μια συζήτηση ειλικρινής από την δική μας πλευρά. Βεβαίως και ο ίδιος, κατά τη γνώμη μου, καθαρά τα είπε τα πράγματα.
Εμείς δεν μπορούμε να βάλουμε πλάτη σε μια πολιτική, η οποία είναι αντιλαϊκή. Δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση. Θα είναι αντιλαϊκή, έτσι και αλλιώς, ό,τι και αν λέει η Κυβέρνηση. Επομένως, εμείς δεν μπορούμε να βάλουμε πλάτη σε μέτρα εναντίον των εργαζομένων. Εμείς μια πλάτη θα βάλουμε, για να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη των αγώνων, στην οργάνωση της εργατικής τάξης, στη συμμαχία της εργατικής τάξης με τα άλλα στρώματα, με κύριο στόχο να αποτρέψουν νέες αιματηρές θυσίες. Αρκετές θυσίες έχουν κάνει. Να περισώσουν ό,τι μπορεί να περισώσουν και ν' ανοίξουν το δρόμο ουσιαστικής διεκδίκησης.
Κατά τη γνώμη μας αυτή θα είναι και η μεγάλη συνεισφορά μας. Ήρθε η στιγμή, που η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού πρέπει να σκέφτεται ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης. Τo είπα στον Πρωθυπουργό ότι δεν μπορούμε να βάλουμε πλάτη σε αντιλαϊκή πολιτική. Δεν υπάρχει, ξαναλέω, φιλολαϊκή διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποια σημεία, με τα οποία σας ζήτησε να συμφωνήσετε και να συναινέσετε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση;
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Ναι. Ανέφερε ορισμένα συγκεκριμένα σημεία, τα οποία, από τη σκοπιά του, τα υποστηρίζει, από τη δική μας τη σκοπιά και από την όχθη που βρισκόμαστε δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπετε την ανάγκη να γίνουν εκλογές;
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Οι εκλογές δίνουν μεγάλη ευκαιρία για ένα ρήγμα στον αρνητικό συσχετισμό δύναμης, για τιμωρία και των δύο εταίρων της δικομματικής εναλλαγής. Όμως εμείς ποτέ, δεν θα μιλάμε μόνο για εκλογές. Θα μιλάμε για αγώνες, ώστε να υπάρχει η αγωνιστική ετοιμότητα μπροστά στις εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα θέλετε εκλογές;
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Ξεκαθαρίζω, δεν τις φοβόμαστε τις εκλογές. Μπορούν οι εκλογές να ανοίξουν ένα παράθυρο, εφόσον ο λαός είναι οργανωμένος, αποφασισμένος να διεκδικήσει λύσεις στα δικά του προβλήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τις σημερινές συνθήκες όμως;
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Εμείς παλεύουμε για ν' αλλάζουν οι συνθήκες, δεν τις θεωρούμε ποτέ ακίνητες.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ
ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Από ένα μεγάλο άλμα στο κενό, προτιμώ ένα σταθερό βήμα στη λογική. Και η λογική υπαγορεύει να βρούμε κοινούς τρόπους για να βγούμε από την κρίση. Είναι βεβαίως εμφανές ότι ο Πρωθυπουργός ομολογεί ότι χρειάζεται δυνάμεις, προτάσεις, σκέψεις και ιδέες. Όποιος κι αν ήταν Πρωθυπουργός της χώρας- είτε ο κ. Καραμανλής, είτε ο κ. Παπανδρέου, είτε οποιοσδήποτε άλλος- θεωρώ υποχρέωσή μου να καταθέσω τις δικές μου προτάσεις. Η κρίση είναι σύνθετη, έχει κοινά συμπτώματα με τη διεθνή κρίση, αλλά έχει και ιδιαιτερότητες στην ελληνική οικονομία.
Κατέθεσα στον Πρωθυπουργό ένα υπόμνημα σκέψεων, ιδεών και προτάσεων, πέρα απ΄ αυτές που έχω καταθέσει στη Βουλή, και τις οποίες βεβαίως θα δώσω στη δημοσιότητα, όπως είπα εξάλλου στον Πρωθυπουργό. Ο κ. Βελόπουλος θα σας δώσει ακριβώς τις προτάσεις που κάναμε στον Πρωθυπουργό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ζητάτε εκλογές;
Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Όταν έχουμε μια δεσπόζουσα οικονομική κρίση και μια υποβόσκουσα κοινωνική κρίση, δεν νομίζω ότι το πιο βατό για να βγούμε απ' αυτή την κρίση είναι να δημιουργήσουμε πολιτικό ζήτημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι ζήτησε από σας ο Πρωθυπουργός;
Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός ζήτησε απ' όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ένα συγκεκριμένο πλαίσιο συναίνεσης. Ενα πλαίσιο θέσεων. Εάν το μελετήσει κανείς αυτό το πλαίσιο θέσεων, πολύ δύσκολα μπορεί να κινηθεί έξω απ' αυτό.
ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Παπανδρέου: Εκλογές η απάντηση στη συναίνεση
«Οχι» σε Καραμανλή για «λευκή» συναίνεση
Αντί συναίνεσης… υπενθύμιση
"Χρειάζεται αξιοπιστία"
ΠΑΣΟΚ: Συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει
Απορρίπτει τη συναίνεση και ζητεί πάλι διπλές κάλπες
(Ξένη δημοσίευση)-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΥ …
(Ξένη δημοσίευση)- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΥ …
Ζητάει συναίνεση, του αρνούνται άλλοθι
Ζητείται συναίνεση
ΠΑΣΟΚ: Στερείται αξιοπιστίας, κρύβει εκλογική σκοπιμότητα